Ciuleandra REZUMAT

„Ciuleandra”, scrisă de Liviu Rebreanu, este o poveste dramatică care se învârte în jurul personajului Puiu Faranga.

Într-o seară, în timp ce se pregăteau pentru un bal, Puiu își sugrumă soția, Madeleine, când observă tăcerea și privirea ei goală la mărturisirea lui că o iubește.

Înspăimântat, își anunță tatăl, ministrul justiției, care decide să-l interneze într-un sanatoriu pentru a evita condamnarea.

Puiu își povestește medicului cum a cunoscut-o pe Madeleine într-un sătuc din Argeș, unde a fost captivat de dansul ei în hora tradițională, Ciuleandra.

Tatăl lui Puiu a aranjat ca Madeleine să fie înfiată de mătușa lui Puiu și să fie trimisă la un pensionat în Elveția, apoi în Paris și Londra pentru a primi o educație aleasă. La întoarcere, cei doi s-au căsătorit.

În sanatoriu, Puiu devine obsedat de Ciuleandra, încercând să-și amintească cântecul și pașii horei.

Într-o întâlnire cu medicul, Puiu află că acesta era din același sat cu Madeleine și că plănuiau să se căsătorească după ce el își termina studiile.Acest plan a fost însă dat peste cap de familia Faranga.

Puiu devine din ce în ce mai obsedat de Ciuleandra.

Tatăl său îl găsește dansând și cântând Ciuleandra, iar Puiu îi spune în franceză tatălui său să nu se supere, dar el i-a permis să joace Ciuleandra.

În cele din urmă, Policrat Faranga, tatăl lui Puiu, începe să plângă, realizând că fiul său a înnebunit cu adevărat.


error: