Hronicul și Cântecul Vârstelor – rezumat

Hronicul și Cântecul Vârstelor – rezumat scurt

Romanul „Hronicul și Cântecul Vârstelor” descrie călătoria lui Lucian Blaga din Lancrăm, localitatea sa natală, spre Viena și întoarcerea sa în Transilvania.

Născut într-o familie numeroasă, cu nouă copii, Blaga a avut o dezvoltare inițială mai lentă, neluându-și vocea până la vârsta de patru ani, lucru care a îngrijorat-o profund pe mama sa.

Cu toate acestea, în ciuda mutismului său timpuriu, Blaga a dovedit o mare receptivitate și curând a recuperat decalajul față de ceilalți, ajungând chiar să joace într-o piesă de teatru. Educația lui a început la Sebeș, unde s-a dovedit a fi un elev sârguincios, mereu așezat în prima bancă – un loc rezervat celor mai performanți elevi.

Caracterizat de o credință profundă, însă în același timp superstițios, Blaga a fost influențat de superstițiile maternale. Urmează liceul la Brașov în 1906, unde se distinge ca cel mai bun elev, fiind chiar ales să examineze colegii la limba latină.

Viața lui Blaga a fost plină de tumult și provocări, inclusiv dificultăți financiare care i-au împiedicat evoluția intelectuală, mai ales după moartea tatălui său.

Cu toate acestea, descoperirea bibliotecii tatălui său, plină de cărți valoroase, îl încurajează să-și urmeze pasiunea pentru scris. Scrie poezii pentru o fată pe nume Roma, care moare neașteptat de tuberculoză. În 1914, prima sa lucrare este publicată, dar nu sub numele său, ci sub pseudonimul „Românul”.

În acel an, după ce obține diploma de bacalaureat, află despre asasinarea lui Franz Ferdinand, eveniment care a declanșat Primul Război Mondial. În cele din urmă, Blaga optează pentru studii de Teologie.

Hronicul și Cântecul Vârstelor – rezumat pe capitole

CAPITOLUL 1: Lucian Blaga începe povestea lui amuzantă, dezvăluind că a început să vorbească abia la 4 ani. Sora lui mai mare, Letitia, se căsătorea, iar el, timid, abia atunci sparge gheața. Ne povestește și despre o întâmplare cu zlotul, „soda” și berea, plină de haz. Capitolul se încheie cu amintirea unui moment trist: moartea surorii sale, Lelia, care a lăsat un gol imens în familie.

CAPITOLUL 2: Aici, Blaga descrie casa părintească, moștenită de la bunicul Simion. Ne introduce în pasiunile tatălui său: lectura și o pasiune neașteptată pentru mașinării agricole. Capitolul se încheie cu amintiri despre tradiția școlară a familiei, strâns legată de cultura germană.

CAPITOLUL 3: E timpul pentru povești despre copilărie. Blaga își amintește de joaca de dimineața până seara și de întâmplări marcante: pierderea gâștelor și întâlnirea cu un câine turbat. Povestea prietenului său Vasile Banateanu, mușcat de câine și tratat la Budapesta, ne introduce într-o lume plină de aventuri.

CAPITOLUL 4: Tatăl lui Blaga, Isidor, avea un vis mare: să transforme satul într-o așezare model. Lucian își amintește de un incident în care un localnic nemulțumit de comasarea terenurilor a pus cartușe în coceni, care au explodat în sobă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit serios.

CAPITOLUL 5: Blaga ne povestește despre basmul său preferat din copilărie și despre aventuri cu prietenii săi, inclusiv o încercare de a sparge o ușă și teorii despre zenit. Ne amuză cu o întâmplare când se temea să nu rămână mic pentru totdeauna după ce a fost „scuipat” de un cuc.

CAPITOLUL 6: Lucian nu era fanul școlii, dar îi plăceau pauzele și schimburile de gustări. Ne povestește despre o zi când școala a fost întreruptă de un incendiu în sat și despre sentimentul de siguranță pe care îl avea în preajma mamei sale.

CAPITOLUL 7: Vacanța de vară era plină de aventuri: înot, spectacole, și jocuri. Blaga își amintește de o zi când, calare pe martoage și manjiți cu noroi, el și prietenii lui nu erau observați de nimeni – o experiență care l-a marcat.

CAPITOLUL 8: Povestește despre moara de apă din sat și tragedia anuală a copiilor luați de vârtejuri. Capitolul este sumbru, cu întrebări despre moarte și meditații asupra vieții.

CAPITOLUL 9: Blaga ajunge în Sebeș, unde devine cel mai bun elev. Aici, el experimentează pentru prima dată dorul de casă și de părinți.

CAPITOLUL 10: Aici, Lucian Blaga vorbește despre cum școala a început să-l absoarbă și cum religiozitatea a început să prindă rădăcini în sufletul său.

CAPITOLUL 11: Blaga descrie Sebeș-Alba, micul oraș fermecător unde studia, și cum a descoperit baladele lui Schiller prin colegii de gazdă, elevi la gimnaziu.

CAPITOLUL 12: Autorul își amintește de o călătorie la munte în 1903, unde a explorat Bistra și a colecționat gândaci cu o nouă prietenă. O aventură care îi lărgește orizonturile.

CAPITOLUL 13: Revenind de la munte, Blaga se confruntă cu o secetă severă. E impresionat de ajutorul trimis de America: porumb pentru Transilvania. Momentul îl face să privească evenimentele istorice mai matur.

CAPITOLUL 14: Ne vorbește despre întoarcerea lui Alex Henegarul, un aventurier care studiase în Germania și Rusia, și cum influența acestuia asupra fratelui său Liviu duce la discuții aprinse în familie.

CAPITOLUL 15: Blaga și fratele său, Liviu, se îndreaptă spre Brașov, la Liceul Saguna. Aici, Lucian întâlnește un profesor de istorie dezinteresat care îl lasă să predea în locul său.

CAPITOLUL 16: Sunt descrise dificultățile financiare ale familiei și sentimentul de vinovăție al lui Lucian, care nu poate ajuta. Totodată, el excellează la geografie și își dezvoltă interesul pentru astronomie și religie.

CAPITOLUL 17: Viața de liceu e plină de ritualuri: slujbe lungi la biserica Sf. Nicolae și mese în cimitir. Fratele său, Longin, se înscrie la Scoala de Comerț, iar Lucian îi ajută pe elevi la geografie, obținând un mic venit.

CAPITOLUL 18: În 1908, cei trei frați se grăbesc să se întoarcă acasă din cauza bolii tatălui lor. Lucian împărtășește durerea și impactul pe care moartea tatălui său l-a avut asupra lui.

CAPITOLUL 19: După moartea tatălui, Lucian și Liviu pleacă la Cugir, încercând să scape de atmosfera tristă de acasă. Aici, Lucian află despre jocurile de pocher ale fratelui său mai mare și despre luptele mamei pentru a-i ține pe toți la școală.

CAPITOLUL 20: Blaga își petrece o vară în Vinerea, unde meditează un prieten, Remus. Acesta, un băiat bogat dar dezinteresat de școală, îl susține financiar pe Lucian, permițându-i să cumpere cărți valoroase.

CAPITOLUL 21: În clasa a V-a de liceu, Blaga studiază greaca și întâlnește aviatorul Aurel Vlaicu. E fascinat de filozofie și pune întrebări dificile profesorului său de istorie.

CAPITOLUL 22: Lucian descrie o călătorie impresionantă prin București, Constantinopol, Atena și alte orașe europene. Experiențele și locurile vizitate îi modelează înțelegerea lumii.


error: