Ileana Simziana – rezumat

Povestea „Ileana Simziana” este un basm popular românesc scris de Petre Ispirescu și publicat în 1874, fiind parte a colecției „Legende sau basmele românilor”​.

Rezumat Ileana Simziana – de Petre Ispirescu

Povestea începe cu un împărat care este trist că nu are un fiu, având în schimb trei fiice.

Fiica cea mai mare și cea mijlocie încearcă să-l încurajeze pe împărat, dar se sperie și se întorc la palat atunci când împăratul creează obstacole magice pentru ele, transfromându-se în diferite creaturi.

Fiica cea mică, însoțită de un cal bătrân, reușește să treacă peste aceste obstacole, demonstrând curaj și ingeniozitate​.

Ajungând la curtea unui alt împărat, ea primește misiunea de a salva pe Ileana Simziana, fiica împăratului, care fusese răpită de un zmeu.

După salvarea fetei, împăratul îi cere fetei să aducă o herghelie de iepe fermecate, sarcină pe care ea o îndeplinește cu succes.

Ulterior, Ileana Simziana îi cere să aducă un vas de botez care era păstrat într-o biserică de peste apa Iordanului și era păzit de călugărițe care nu dormeau nici zi, nici noapte.

Fiica îndeplinește și această misiune, dar printr-un miracol, fata se transformă în băiat.

În final, el se căsătorește cu Ileana Simziana și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți​3​.

Miezul poveștii pare a se concentra pe teme de curaj, ingeniozitate și transformare, toate acestea fiind evidențiate prin personajul principal feminin care trece prin numeroase obstacole și aventuri pentru a-și îndeplini misiunile, culminând cu transformarea ei miraculoasă în bărbat.


Categorii:
error: