Înșir-te mărgăritari – rezumat

Povestea „Înșir-te Mărgăritari” scrisă de Petre Ispirescu este un basm românesc ce explorează tema destinului și a împlinirii dorințelor prin intermediul unei narațiuni captivante.

Povestea începe cu un fecior de boier mare care, după ce a cutreierat țările, se întoarce la moșia sa. Pe drum, el întâlnește trei fete ce munceau la cânepă.

Fiecare fată își exprimă dorința despre ce ar putea să facă dacă boierul s-ar căsători cu ea.

Prima fată îi promite boierului că poate îmbrăca pe toți oamenii din curtea lui cu firele de pe un singur fus, în timp ce a doua fată adaugă ceva similar​.

Însă, este a treia fată cea care îi captă atenția boierului, promițându-i că va aduce pe lume „doi feți-logofeți cu totul și cu totul de aur”​.

Feciorul de boier mare decide să se însoare cu fata de la țară care i-a făcut această promisiune.

După căsătorie, fata rămâne însărcinată și, în cele din urmă, naște doi băieți gemini cu trăsături asemănătoare aurului, împlinind astfel promisiunea făcută boierului.

Povestea reflectă o lume magică și tradițională, evidențiind în același timp ideea că destinul și fericirea pot fi atinse prin credință, curaj și îndeplinirea promisiunilor.

Basmul „Înșir-te Mărgăritari” este parte din colecția de basme românești adunate de Petre Ispirescu, o lucrare care îmbină elemente folclorice autentice cu mesaje morale și educaționale, prezentând într-o manieră atrăgătoare și inedită aventurile și încercările personajelor sale.


error: