Ivan Turbincă – rezumat

Povestea „Ivan Turbinca” a fost scrisă de Ion Creangă și publicată la 1 aprilie 1878, fiind o naratiune satirică cu origini în folclorul românesc și european​.

Ivan Turbincă – de Ion Creangă – rezumat

Povestea începe cu Ivan, un fost soldat rus, acum pensionar, care în timpul unei călătorii se întâlnește cu Dumnezeu și Sfântul Petru, cei doi deghizându-se în cerșetori.

Ivan, fiind milostiv, le oferă ultimii săi bani.

Mai târziu, cei doi îl întâlnesc din nou pe Ivan și îi returnează banii, iar Ivan află identitatea lor reală.

Ivan îi cere lui Dumnezeu să binecuvânteze turbinca lui, un fel de sac, cu care poate prinde orice dorește.

Dumnezeu îi îndeplinește dorința și îi spune să meargă să slujească la poarta Raiului după ce se va sătura de umblatul prin lume​​.

Urmând indicațiile, Ivan ajunge la un boier, iar acesta, fiind zgârcit, îl trimite să doarmă într-o casă bântuită. Ivan folosește turbinca pentru a prinde dracii care bântuie casa, inclusiv pe șeful lor, Scaroschi.

A doua zi, el arde dracii în fața unei mulțimi și se îndreaptă spre poarta Raiului. Aici, fiind curios despre viața din Rai, întreabă pe Sfântul Petru dacă există femei, lăutari și vodcă.

Aflând că aceste lucruri se găsesc doar în Iad, decide să meargă acolo, dar dracii îl dau afară. Întors la poarta Raiului, Ivan se întâlnește cu Moartea.

De fiecare dată când Moartea încearcă să vorbească cu Dumnezeu, Ivan transmite mesaje false.

Drept pedeapsă, Dumnezeu îi ia turbinca și îl trimite înapoi pe pământ ca muritor.

Ivan construiește o raclă pentru a muri liniștit, dar când Moartea vine să-l ia, o păcălește, o închide în raclă și aruncă racla pe un râu​.

Pe lângă această narativă, povestea explorează teme satirice și se încadrează în tradiția povestirilor populare românești și europene, explorând aventurile lui Ivan pe măsură ce călătorește între lumea celor vii, Rai și Iad, în căutarea nemuririi​.


Categorii:
error: