ion creanga poza

Ion Creangă – viața și opere ale scriitorului

Ion Creangă – Biografie

Când s-a născut Ion Creangă

Ion Creangă s-a născut pe 1 martie 1837 în Humuleștii Noi, județul Neamț, România.

Viața lui Ion Creangă

Contribuția principală a lui Creangă la literatura fantastică și pentru copii constă în narațiuni centrate pe protagoniști precum Ivan Turbincă, Dănilă Prepeleac și Stan Pățitul, precum și în basmele care reflectă valorile autohtone, cum ar fi:

Lucrările sale sunt considerate capodopere ale limbii și umorului românesc, ocupând o poziție intermediară între o colecție de surse folclorice și o contribuție originală la un realism literar de inspirație rurală.

Împreună cu I.L. CaragialeIoan Slavici și Mihai Eminescu, Ion Creangă este considerat unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române.

Creangă, un preot ortodox român caterisit, cu un stil de viață neconvențional, a avut un impact timpuriu ca educator inovator și autor de manuale, în timp ce a urmat o scurtă carieră în politica naționalistă cu Fracțiunea Liberă și Independentă.

Debutul său literar a venit târziu în viață, odată cu începutul prieteniei sale strânse cu poetul național român Mihai Eminescu și afilierea lor la influenta societate literară conservatoare Junimea.

Deși a fost privit cu rezervă de mulți dintre colegii săi de acolo și a fost apreciat în primul rând pentru înregistrările sale ale tradiției orale, Creangă a contribuit la răspândirea ghidurilor culturale ale grupului într-o formă accesibilă.

Criticii ulteriori l-au descris adesea, împreună cu Eminescu, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici, drept unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai literaturii junimiste.

Ion Creangă a primit mai multe onoruri postume și este comemorat de diverse instituții din România și Moldova. Printre acestea se numără Bojdeuca din Iași, care în 1918 a devenit prima casă memorială din România.

Unul dintre descendenții direcți ai săi este Horia Creangă, unul dintre principalii arhitecți români ai perioadei interbelice.

Când a murit Ion Creangă

Ion Creangă a murit pe 31 decembrie 1889 în Iași, România.

A fost un scriitor, dascăl și diacon român, considerat una dintre figurile principale ale literaturii române din secolul al XIX-lea. Este cunoscut în special pentru autobiografia sa, intitulată „Amintiri din copilărie”, precum și pentru nuvelele și povestirile sale.

Casa memorială Ion Creangă din Humulești

Satul Humulești, situat în județul Neamț, este locul de naștere și copilărie al lui Ion Creangă (1837-1889). Astăzi, este o suburbie a orașului Târgu Neamț. Casa în care a locuit Ion Creangă a fost transformată într-un muzeu memorial și se află la adresa strada Ion Creangă, nr. 8.

Clădirea este inclusă în Lista Monumentelor Istorice a județului Neamț începând cu anul 2004. Este compusă din două camere mici și o tindă. Aici sunt expuse documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf și copii ale manuscriselor lui Creangă.

Cele mai importante opere scrise de Ion Creangă

Povești scrise de Ion Creangă

Povestiri scrise de Creangă:

Nuvele scrise de Ion Creangă

Romane autobiografice

Scrisori – Scrisori de familie

 • Către Gheorghe Creangă
 • Către Zaheiul Creangă
 • Către Ecaterina Vartic
 • Către Elena Creangă-Chiței

Scrisori către prieteni

 • Către Mihai Eminescu
 • Către Vasile Conta
 • Către Alexandru C. Cuza
 • Către Nicolae Gane
 • Către Mihail Kogălniceanu
 • Către Titu Maiorescu
 • Către Iacob Negruzzi
 • Către Ioan Slavici
 • Către Victor Zaharovschi

Ion Creangă – opere BAC română


error: