„Amintiri din copilărie” REZUMAT

Amintiri din copilărie” de Ion Creangă este o operă autobiografică structurată în patru capitole, în care autorul își rememorează copilăria petrecută în satul Humulești.

Fiecare capitol prezintă episoade memorabile și personaje importante care au marcat viața tânărului Nică, alter ego-ul lui Ion Creangă.

ion creanga poza
Ion Creangă – poză alb negru

Acest articol oferă un rezumat detaliat al fiecărei părți a cărții, evidențiind de asemenea trăsăturile și aventurile personajului principal, Nică.

„Amintiri din copilărie” – REZUMAT PE CAPITOLE

„Amintiri din copilărie” REZUMAT Capitolul 1

În prima parte, autorul ne spune cum părinții săi se certau din cauza lui. Mama lui, Smaranda, dorea să-l trimită la școală pentru a deveni preot, dar tatăl lui se opunea din cauza lipsei banilor.

Situația s-a schimbat când bunicul lui Nică, David Creangă, a venit în vizită și a decis să-l ducă pe Nică la școală, la Broșteni.

David le-a spus că e important să știi să citești și să scrii și că e păcat să nu înveți. Autorul povestește și alte întâmplări.

Caprele Irinucăi – După ce bunicul David i-a dus pe Nică și pe un prieten la Broșteni și i-a cazat la o femeie pe nume Irinuca, cei doi băieți au început să aibă probleme cu sănătatea din cauza caprelor bolnave ale Irinucăi.

Cei doi s-au tratat, dar nu au scăpat de probleme. Într-o zi, au provocat un accident care a distrus casa Irinucăi și au fugit speriați.

După aventuri și greutăți, au ajuns în cele din urmă la bunicul David din Pipirig, care i-a ajutat să se vindece.

Calul Bălan și Sfântul Nicolae – Autorul își aduce aminte cu drag de locurile natale și de oamenii din jurul său.

Părintele Ioan, un om bun și harnic, a avut un rol important în viața comunității.

El a îmbunătățit cimitirul, a construit o școală și a încurajat părinții să-și trimită copiii la învățătură.

La școală, copiii erau uneori obraznici, iar părintele Ioan folosea metode speciale pentru a-i disciplina, precum Calul Bălan și biciul Sfântul Nicolae.

amintiri din copilarie - preotul ioan

Cu toate acestea, părintele și învățătorul bădița Vasile erau iubiți de copii, care primeau tratament bun și învățau cu plăcere.

„Amintiri din copilărie” REZUMAT Capitolul 2

În acest capitol scriitorul relatează câteva întâmplări din copilăria sa: „La cireșe„, „Pupăza din tei” și „La scăldat„.

La cireșe – Într-o vară, Nică hotărăște să fure cireșe de la moș Vasile, fratele mai mare al tatălui său.

S-a prefăcut că-l caută pe vărul său, Ion, pentru a merge la scăldat și a mers la moș Vasile acasă.

După ce a aflat că Ion este plecat, a urcat într-un cireș și a început să umple cămașa cu cireșe.

Mătușa Mărioara l-a văzut și a început să-l urmărească.

amintiri din copilarie - la cirese

Nică a sărit din pom și s-a ascuns într-un strat de cânepă. Mătușa a căutat prin cânepă, dar Nică a reușit să sară gardul și să fugă acasă.

Moș Vasile a venit seara la părinții lui Nică împreună cu vornicul și paznicul pentru a cere despăgubiri pentru cânepă și cireșe.

Nică a primit o bătaie de la tatăl său pentru stricăciunile produse.

Pupăza din tei – Nică era trezit în fiecare dimineață de o pupăză care cânta într-un tei din curtea unchiului său, moș Andrei.

Nică a vrut să fure pasărea și a reușit să o prindă, dar după ce a apărut mătușa Măriuca, a fugit cu pupăza la târg.

Încercând să o vândă, un bătrân i-a luat pasărea și i-a dat drumul în teiul său.

amintiri din copilarie - la targ cu pupaza

Nică s-a întors acasă, iar mama sa l-a iertat după ce a făcut o masă mare și i-a chemat pe toți să se împărtășească.

La scăldat – Mama lui Nică l-a rugat să o ajute cu treburile casei, dar băiatul a fugit să se scalde în baltă.

Mama sa l-a găsit și l-a lăsat în pielea goală în fața fetelor de la râu, care au început să râdă de el.

amintiri din copilarie la scaldat

Nică a luat-o la fugă acasă și a cerut iertare mamei sale, promițând că va ajuta mai mult în casă.

„Amintiri din copilărie” REZUMAT Capitolul 3

În această parte a cărții, autorul ne oferă o descriere mai detaliată a satului său natal și a împrejurimilor acestuia. El își amintește de locurile în care a crescut și de istoria acestora, aducând astfel o notă de nostalgie și melancolie în povestea sa.

Nică începe să meargă la Școala Domnească din Târgu Neamț și apoi la Școala de Catiheți din Fălticeni, unde își continuă educația și își formează personalitatea.

Autorul ne dezvăluie procesul său de formare din punct de vedere social, în relațiile cu colegii de școală, cu vărul său Ion și cu Pavel Ciubotarul, care îi ține pe băieți în gazdă pe timpul cursurilor.

Cei doi își aduceau mâncare de acasă și iarna se îngrijeau de lemnele de foc. În această perioadă, Nică învață multe lucruri noi și își formează valorile și principiile de viață.

Autorul mai amintește și de prietenul său Trăsnea, pentru care gramatica era de neînțeles, însă asta nu îl împiedică să fie un prieten bun și loial.

Nică povestește și despre serile petrecute la crâșmă împreună cu prietenii săi, unde mâncau plăcinte și găini fripte, beau vin și se distrau pe cinste.

Aceste serate erau un moment de relaxare și distracție pentru băieți, care se bucurau de compania unul celuilalt și de viața în comunitate.

În concluzie, această parte a cărții ne oferă o imagine mai detaliată a satului și a vieții din perioada copilăriei autorului. În acest context, sunt prezentate relațiile sociale și momentele de relaxare și distracție, care au făcut parte din viața băieților din acea perioadă.

„Amintiri din copilărie” REZUMAT Capitolul 4

În ultimul capitol al romanului, autorul povestește despre cum a plecat la Seminarul de la Socola, deși nu dorea să părăsească satul natal.

Nică a încercat să își convingă mama să nu plece, dar nu a reușit. El a călătorit cu Zaharia lui Gâtlan, un alt băiat care a fost obligat să meargă la seminar.

Cei doi au fost duși cu căruța de vecinul lor, Luca Moșneagu, pe parcursul călătoriei gândindu-se la satul natal și la alte lucruri.

În Valea Pășcanilor, Moș Luca a început să le povestească despre viața la câmp, iar după o noapte de odihnă, cei trei s-au întâlnit cu niște drumeți care mergeau spre Iași.

În timpul călătoriei, au trecut pe la Păcurari unde unii oameni au început să râdă și să își bată joc.

Sosind la Socola într-o noapte târzie, Moș Luca a tras căruța la umbra unui plop înalt, iar Nică și Zaharia au văzut mulți dascăli și preoți care mărturiseau păcatele.

„Amintiri din copilărie” REZUMAT SCURT

„Amintiri din copilărie” de Ion Creangă este o operă autobiografică ce prezintă povestiri și întâmplări din copilăria autorului, în satul natal Humulești.

Lucrarea este structurată în patru capitole, fiecare prezentând evenimente și personaje care au marcat viața tânărului Nica, alter ego-ul lui Ion Creangă.

Primul capitol se concentrează pe relația dintre părinții lui Nică și diferendul lor legat de educația lui.

Mama lui, Smaranda, insista să îl trimită la școală pentru a deveni preot, în timp ce tatăl său se opunea ideii din cauza lipsei de bani.

În capitolul al doilea, Ion Creangă redă aventurile trăsnite ale lui Nică, cum ar fi furtul cireșelor de la mătușa Mărioara, răzbunarea asupra pupezei care trezea satul dimineața și neascultarea sfaturilor mamei sale, alegând să meargă la scăldat în loc să aibă grijă de fratele său.

Capitolul al treilea: acest capitol prezintă viața satului natal al autorului și relațiile lui Nică cu ceilalți copii și prietenii săi.

În acest context, avem ocazia să observăm procesul de formare socială al personajului principal în interacțiunile sale cu vărul Ion și Pavel Ciubotarul, gazda lor în timpul cursurilor.

În ultimul capitol, Nică este trimis la școală în oraș, într-o încercare de a-și îmbunătăți educația și a se pregăti pentru viitor.

Aici, întâlnește noi personaje și trăiește noi experiențe, care îl fac să devină mai matur și responsabil.

Rezumatul operei „Amintiri din copilărie” scoate în evidență farmecul și nostalgiile copilăriei, prezentând universul rural românesc într-o manieră autentică și colorată.

Ion Creangă reușește să creeze o atmosferă plină de umor, în care personajele și întâmplările păstrează vie memoria copilăriei și a tradițiilor populare.


Comments

Un răspuns la „„Amintiri din copilărie” REZUMAT”

  1. […] protagonistul inegalabil din „Amintiri din copilărie„, este nu doar reflectarea sinceră a scriitorului în zilele tinere ale existenței, ci și […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: