Povestea lui Harap Alb – rezumat

Dacă nu ai avut ocazia să citești romanul, iată un rezumat plin de farmec al poveștii lui Harap Alb de Ion Creangă, care te va ajuta să înțelegi mai bine esența cărții.

ion creanga poza
Ion Creangă – poză alb negru

După ce vei citi aceste rânduri, vei avea o perspectivă completă și vei fi pregătit să abordezi aspectele de analiză în cazul în care te vei confrunta cu această operă literară.

Citește și: „Povestea lui Harap Alb” – povestea integrală

„Povestea lui Harap-Alb” – rezumat pe scurt

rezumat harap alb

Povestea debutează într-o vreme îndepărtată, când două regate, conduse de doi frați, se aflau la hotarele unor lumi diferite.

Împăratul Verde, fără moștenitori masculini, apelează la ajutorul fratelui său, Craiul, care avea trei băieți. Împăratul dorea ca unul dintre ei să preia tronul său.

Craiul, la rândul său, îi pune pe fiii săi la încercare pentru a determina care dintre ei este potrivit să preia tronul.

Cei doi fii mai mari eșuează rapid, iar cel de-al treilea, fiind inspirat de o bătrână cerșetoare, îi cere tatălui său calul și echipamentul său de luptă din tinerețe.

Craiul, surprins de cererea sa, acceptă să îi ofere cele necesare.

Odată primit acordul tatălui, mezinul se pregătește pentru călătorie și se întâlnește cu un cal bătrân și ciudat care, în ciuda aparențelor, este un cal fermecat.

Împreună, ei trec testul pe care Craiul îl pregătise pentru ei și, cu binecuvântarea acestuia, pornesc în căutarea Împăratului Verde, dar cu precauție la omul roșu și cel spân.

În drumul său, fiul cel mic este păcălit de omul spân care îl forțează să îi devină supus, schimbându-și hainele și numindu-l Harap Alb.

Ajunși la curtea Împăratului Verde, Spânul este primit cu brațele deschise, iar Harap Alb este trimis la grajduri.

Spânul îi dă lui Harap Alb două sarcini dificile pentru a-l impresiona pe Împărat, dar acesta, cu ajutorul Sfintei Duminici, îndeplinește cu succes ambele misiuni, spre surpriza Împăratului și a omului spân.

Ulterior, Harap Alb este provocat să aducă la curte fiica omului roșu, o vrăjitoare temută.

Pe drumul său spre ea, Harap Alb întâlnește cinci personaje ciudate care îi oferă ajutor și îl protejează de pericole.

Ajuns la omul roșu, acesta îl supune la o serie de probe dificile pe care Harap Alb le depășește cu succes, și în final, pleacă înapoi la Împăratul Verde, însoțit de fiica omului roșu.

În timpul călătoriei, Harap Alb și fiica omului roșu se îndrăgostesc unul de celălalt, iar odată ajunși la împărăție, fata dezvăluie adevărata identitate a lui Harap Alb.

Spânul, furios de trădare, îl decapitează pe Harap Alb, dar în același timp este ucis de calul fermecat al acestuia.

Fiica omului roșu îl readuce la viață pe Harap Alb cu ajutorul apei moarte și a apei vii, pe care le obținuse în încercarea de a câștiga binecuvântarea de a o lua pe fată cu el.

Astfel, Harap Alb se trezește și se căsătorește cu fiica Împăratului, primind în același timp și împărăția lui Verde-Împărat.

Acesta este începutul unei noi ere pentru regat, sub conducerea mândră și dreaptă a lui Harap Alb și a soției sale.

harap alb si fiica imparatului

După căsătorie, Harap Alb și noua sa soție, fiica omului roșu, încep să conducă împărăția cu înțelepciune și bunătate.

Împreună lucrează pentru a aduce prosperitate și pace locuitorilor tărâmului.

Se asigură că justiția este respectată și că populația este îngrijită și protejată.

În timp, cei doi conducători devin părinți și întemeiază o familie numeroasă, oferindu-le astfel moștenitorilor lor o țară frumoasă și înfloritoare.

Copiii lor sunt crescuți într-un mediu în care învăță și ei valoarea dreptății, a compasiunii și a sacrificiului pentru binele celorlalți.

Cu ajutorul celor cinci făpturi stranii – Gerilă, Setilă, Ochilă, Flămânzilă și Păsări-Lăți-Lungilă – Harap Alb și familia sa se angajează în numeroase aventuri și fac fapte bune pentru locuitorii tărâmului.

Astfel, reputația lor se întinde dincolo de granițele regatului lor, iar împărăția lor devine un model pentru alte țări.

Pe măsură ce timpul trece și copiii lor cresc, Harap Alb și soția sa îi pregătesc să devină lideri înțelepți și buni, astfel încât să continue tradiția de a conduce regatul cu inimă și dreptate.

Așadar, împărăția prosperă sub stăpânirea întemeietorilor ei și a urmașilor lor, care se dovedesc a fi la fel de nobili și dedicați ca și părinții lor.

Astfel, legenda lui Harap Alb și a soției sale, fiica omului roșu, devine un simbol al virtuții, al sacrificiului și al iubirii necondiționate pentru oameni și pentru țară.

Povestea lor va fi transmisă de-a lungul generațiilor și va inspira generații viitoare să se ridice și să lupte pentru ceea ce este drept și nobil.

Te-ar putea interesa și: „Povestea lui Harap-Alb” – comentariu BAC


Comments

3 răspunsuri la „Povestea lui Harap Alb – rezumat”

  1. […] exemplu de basm cult poate fi „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă. Deși se bazează pe structuri și teme tradiționale, povestea este […]

  2. […] Citește și: Povestea lui Harap-Alb – rezumat […]

  3. […] Citește și: Povestea lui Harap Alb – rezumat […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: