Ion Luca Caragiale – viața și operele dramaturgului Român

Biografia pe scurt a lui Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale s-a născut pe 1 februarie 1852.

Caragiale a fost un celebru dramaturg, nuvelist, scriitor, regizor de teatru, comentator politic și jurnalist român. Criticul George Călinescu l-a considerat cel mai important dramaturg român. Caragiale a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

S-a născut în satul Haimanale, azi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița. A început să scrie poezii în secret în adolescență, inspirat de unchiul său, Iorgu Caragiale, actor și lider de trupă.

În 1868, a primit permisiunea tatălui său de a urma Conservatorul de Artă Dramatică. În 1870, a abandonat actoria și s-a mutat cu familia la București. În același an, a devenit copist la Tribunalul Prahova.

Ion Luca Caragiale în tinerețe - portret
Ion Luca Caragiale în tinerețe – portret

Pe 12 martie 1885, s-a născut Mateiu, fiul nelegitim al lui Caragiale cu Maria Constantinescu. În 1871, Caragiale a devenit sufleor și copist la Teatrul Național din București.

A colaborat la revista Ghimpele între 1873 și 1875. S-a căsătorit cu Alexandrina Burelly în 1889 și au avut trei copii, dintre care doi au murit în copilărie.

În 1889, a publicat articolul „În Nirvana”. În 1890, a devenit profesor de istorie la Liceul Particular Sf. Gheorghe.

În 1903, a încercat să se mute la Cluj, însă s-a stabilit temporar la Berlin în noiembrie același an, urmând ca în 1905 să se mute definitiv acolo.

Ion Luca Caragiale în ultimii săi ani de viață

Ion L. Caragiale a decedat pe 9 iunie 1912, la Berlin, în Imperiul German.

Activitatea literară a lui Caragiale

Caragiale și-a început cariera jurnalistică posibil din 1873, scriind pentru ziarul „Telegraful” din București, unde se crede că a publicat rubrica de anecdote numită „Curiozități”.

Colaborarea sa confirmată cu revista „Ghimpele” marchează o etapă importantă în cariera sa de jurnalist, semnând unele dintre cronici cu pseudonimele „Car și Policar”.

A colaborat de asemenea cu Revista contemporană, publicând trei pagini de poezie sub semnătura I. L. Caragiale pe 4 octombrie 1874.

În 1877, Caragiale a început să colaboreze cu România Liberă, publicând foiletoanele teatrale „Cercetare critică asupra teatrului românesc”.

Între anii 1878 și 1881, a colaborat cu ziarul „Timpul”, alături de Eminescu, Ronetti Roman și Slavici. Comedia „Conu Leonida față cu reacțiunea” a fost publicată de revista Convorbirii literare la 1 ianuarie 1880.

În același an, Caragiale a început să participe la ședințele „Junimii” din București, găzduite de Titu Maiorescu și a prezentat unele dintre scrierile sale. La Iași, a prezentat piesa „O noapte furtunoasă”, publicată mai târziu în „Convorbiri literare”.

Pe 6 octombrie, însoțit de Titu Maiorescu, Caragiale a citit „O scrisoare pierdută” la aniversarea „Junimii” de la Iași. Premiera piesei, care a avut loc pe 13 noiembrie în prezența reginei, a fost un succes imens.

Ion Luca Caragiale a devenit, de asemenea, director al Teatrului Național din București. Schimbarea conducerii Teatrului Național a fost gestionată de Titu Maiorescu, ministrul Instrucțiunii Publice, care a decis pe 2 iulie 1888 că „Director al primului nostru teatru va fi tânărul dramaturg I. L. Caragiale”.

Mutarea lui Ion Luca Caragiale la Berlin

Caragiale a decis să părăsească România în 1904, după ce a pierdut un proces de defăimare împotriva lui Caion, un jurnalist care l-a acuzat de plagiat.

Înainte de a-și lua la revedere de la țara sa, Caragiale a mărturisit: „Nu mai pot trăi aici! E prea grea duhoarea”. Astfel, s-a relocat la Berlin împreună cu familia, înscriindu-și copiii la școală și părea să fie mulțumit de alegerea făcută. Pentru a alina dorul de limba română, a început să frecventeze grupurile studenților români din Berlin.

La un moment dat, a primit vești de acasă de la prietenul său Alexandru Vlahuță, care îl îndemna să se întoarcă în țară.

Cu toate acestea, răspunsul lui Caragiale a fost ferm: „Pentru nimic în lume n-aş părăsi acest colţ de viaţă străină pentru a mă reîntoarce în patrie.

Să mai văd ceea ce am văzut, să mai sufăr ceea ce am suferit, aceleaşi mutre, aceleaşi fosile cari conduc viaţa publică, otrăvindu-te numai cu privirile lor stupide şi bănuitoare. Nu, dragul meu, nu. M-am exilat și atâta tot.

Aerul de aici îmi priește, sunt mulțumit cu ai mei și n-am ce căuta într-o țară unde lingușirea și hoția sunt virtuți, iar munca și talentul, vieții demne de compătimit”, îi scria Caragiale lui Vlahuță.

Cele mai importante opere scrise de Ion Luca Caragiale

Teatru – comedii:

  1. „1 Aprilie” (monolog);
  2. „Conu Leonida față cu reacțiunea” (1880);
  3. D-ale carnavalului” (1885);
  4. „Hatmanul Baltag” (operă bufă);
  5. „Începem” (instantaneu într-un act);
  6. O noapte furtunoasă” (1879);
  7. „O scrisoare pierdută” (1884);
  8. „O soacră” (farsă fantezistă într-un act).

Drame:

  1. „Năpasta” (1890).

Nuvele și povestiri:

  1. „Baioneta inteligentă”;
  2. „Boborul”;
  3. „Calul dracului”;
  4. Cănuță, om sucit„;
  5. „Caut casă”;
  6. „Din carnetul unui vechi sufleur”;
  7. Două loturi” (1901);
  8. „Grand Hôtel „Victoria Română””;
  9. „În vreme de război” (1898);
  10. „Ion”;
  11. „Kir Ianulea”;
  12. La conac„;
  13. La hanul lui Mânjoală„;
  14. „Mamă”;
  15. „Monopol”;
  16. „Noaptea învierii”;
  17. „Norocul culegătorului”;
  18. O făclie de Paște” (1889);
  19. „O invenție mare”;
  20. „Om cu noroc”;
  21. „Păcat” (1892);
  22. „Partea poetului”;
  23. „Pastramă trufanda”;
  24. „Poveste”;
  25. „Un artist”.

Opere BAC Caragiale

Din toate operele lui Ion Luca Caragiale doar opera „O scrisoare pierdută” a fost aleasă pentru a fi inclusă in programa de BAC de la limba și literatura română.

Iată tot ce îți trebuie și are legătură cu opera respectiva:


Comments

11 răspunsuri la „Ion Luca Caragiale – viața și operele dramaturgului Român”

  1. […] Colecției Hurmuzachi, profesor și redactor la revista „Timpul”. A colaborat cu Ion Luca Caragiale și George Coșbuc la editarea revistei „Vatra”, iar în timpul primului război […]

  2. […] universal”.El aparține perioadei marilor clasici ai literaturii române alături de Ion Creanga,Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.Singurul volum de versuri publicat antum(în timpul vieții) se intitulează […]

  3. […] Ion Luca Caragiale este scriitorul român reprezentativ al „epocii marilor clasici”, a scris nuvele, schițe și piese de teatru. […]

  4. […] I.L. Caragiale, unul dintre marii scriitori români, este cunoscut pentru contribuția sa semnificativă în domeniul nuvelelor realist-psihologice, cu puternice accente naturaliste. Operele sale precum ‘În vreme de război’, ‘Două loturi’ și ‘O făclie de Paște’ evidențiază abilitatea sa de analiză psihologică și cercetare a cauzelor patologice ale personajelor. […]

  5. […] Luca Caragiale: unul dintre cei mai importanți dramaturgi și prozatori români, Caragiale a folosit cu succes […]

  6. […] cu I.L. Caragiale, Ioan Slavici și Mihai Eminescu, Ion Creangă este considerat unul dintre cei patru […]

  7. […] Ion Luca Caragiale […]

  8. […] o capodoperă inegalabilă a literaturii române, compusă de renumitul dramaturg I.L. Caragiale și introdusă publicului pentru prima dată în anul 1878, se distinge ca o comedie plină de […]

  9. […] „O făclie de Paște” de Ion Luca Caragiale este o lucrare remarcabilă, care combină elemente de suspans, dramă psihologică și observații […]

  10. […] A fost un susținător al valorilor literare autentice și a contribuit la promovarea unor scriitori precum Eminescu, Creangă și Caragiale. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: