REZUMAT „Domnul Goe”

„D-l Goe” este o schiță de Ion Luca Caragiale. A fost publicată în volumul „Momente și schițe”.

„Domnul Goe” – rezumat de nota 10

Povestirea „Dl. Goe” scrisă de Ion Luca Caragiale spune povestea lui Goe, un băiat neastâmpărat și obraznic, care călătorește împreună cu mama sa, bunica și mătușa la București.

Ei așteaptă nerăbdători să urce în tren și să ajungă în capitală pentru a participa la o sărbătoare națională.

Goe poartă un costum de marinar și o palarie de paie cu inscripția „le Formidable”. Mama sa și bunica își exprimă admirația pentru aspectul său, în timp ce mătușa Mița corectează modul în care trebuie pronunțat termenul „marinar”.

Discuția este întreruptă de sosirea trenului și toți se urcă în grabă.

Cu toate locurile ocupate în tren, binevoitori tineri fac loc pentru femei. Goe refuză să intre în cupeu și preferă să stea în coridor cu bărbații. Însă, unul dintre tineri îl avertizează să nu-și scoată capul pe fereastră și îl împinge ușor înapoi.

Goe nu se lasă intimidat și scoate din nou capul pe fereastră. În acel moment, pălăria sa este luată de vânt și Goe izbucnește în plâns.

Conductorul vine să verifice biletele, iar femeile explică situația cu pălăria și biletul lui Goe, care a fost pierdut. Cu toate acestea, conductorul insistă să plătească un bilet suplimentar și o amendă.

Femeile se supără, dar sunt de acord să plătească suma cerută. Între timp, Goe își pierde echilibrul în tren și se lovește cu nasul de clanța ușii, începând să plângă din nou.

După această neplăcută întâmplare, Goe primește o pălărie nouă de la mama sa și toate femeile îl consolează. Goe își mănâncă ciocolata în coridor, iar mama sa decide să stea acolo pentru a avea grijă de el și a-l proteja.

În timpul călătoriei, trenul se oprește brusc din cauza semnalului de alarmă tras. Toată lumea este speriată și îngrijorată.

Goe dispare pentru o perioadă scurtă de timp, iar femeile îl caută înspăimântate. Se dovedește că Goe a fost închis în compartiment și nu a putut deschide ușa.

După ce se rezolvă problema, trenul ajunge în cele din urmă în București cu o mică întârziere. Femeile îl iau pe Goe și pleacă în oraș cu trăsura.

Rezumatul prezintă călătoria tumultoasă a lui Goe și aventurile sale pe parcursul călătoriei cu trenul spre București, evidențiind comportamentul său neastâmpărat și reacțiile celorlalți membri ai familiei.

„Domnul Goe” – rezumat pe scurt

Goe, însoțit de cele trei doamne – Mamita, Mam’mare și tanti Mita – se îndreaptă către București pentru a sărbători Ziua de 10 Mai.

Baiatul, îmbrăcat într-un costum de marinar, este nerăbdător în timp ce așteaptă trenul. Odată ce trenul sosește, doamnele își găsesc locuri, dar Goe se aventura pe coridor.

În ciuda avertismentului unui tânăr, el își scoate capul pe geam și își pierde pălăria și biletul.

Conductorul solicită biletele tuturor pasagerilor, iar când ajunge la familia lui Goe, îi obligă să plătească încă un bilet și să primească o amendă în plus.

Prin urmare, dintr-o mișcare bruscă a lui Mam’mare și din cauza agitației trenului, Goe cade și se lovește la nas. Micuțul este răsfățat de doamne, care îi oferă un pupic și o ciocolată. Goe se îndepărtează din nou de doamne și ajunge blocat în toaleta trenului.

Conductorul reușește să-l elibereze pe Goe, care primește săruturi din partea doamnelor și revine pe coridor.

Acolo observă maneta semnalului de alarmă și o trage, ceea ce determină oprirea bruscă a trenului.

Echipajul trenului investighează de la un vagon la altul pentru a descoperi cine a acționat semnalul de alarmă, dar nu se poate stabili cu certitudine.

Ulterior, trenul își reia călătoria și ajunge în București cu o mică întârziere, iar doamnele solicită o trăsură și pleacă cu ea către bulevardul unde urma să aibă loc parada militară.


error: