REZUMAT „Pădureanca”

„Pădureanca” este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici și a fost publicată pentru prima oară în anul 1884, în ziarul „Tribuna” din Sibiu.

Această operă reprezintă o nuvelă psihologică cunoscută și ca „dramă a opțiunii” și a fost inspirată de evenimentele din anul 1873, mai precis de epidemia de holeră care a avut loc în acea perioadă și în urma căreia autorul însuși și-a pierdut ambii părinți.

„Pădureanca” – rezumat scurt pe capitole

Capitolul I. Este vreme de holeră, în câmpia bănățeană, stăpânirea interzisese deplasarea oamenilor între localități, instituind măsuri de carantină, dar Busuioc, „bogătoiul” din Curtici, nu vrea să audă de acestea, trimițându‑și fiul, pe Iorgovan, și sluga, pe Șofron, după secerători dinspre munte, pădurenii. Un exod are loc în timpul recoltării grânelor.

Capitolul II. Iorgovan se chinuie cu nehotărârea în privința relației cu Simina. El merge în Zimbru pentru a o aduce pe Simina acasă, dar se simte incapabil să-și exprime sentimentele.

Capitolul III. Șofron, slujitorul lui Busuioc, era loial și responsabil, iar acum simte nevoia de a-și găsi o soție.

Capitolul IV. Iorgovan găsește-o pe Simina singură și întristată în casa ei. Își amintesc de perioada în care erau apropiați, dar nu reușește să-și exprime sentimentele în fața ei.

Capitolul V. Întoarcerea lui Iorgovan cu Simina și ceilalți secerători provoacă confuzie în casa lui Busuioc. Tatăl lui Iorgovan simte o atracție puternică față de Simina, ceea ce îl face să se gândească.

Capitolul VI. Iorgovan și Șofron discută despre relația cu Simina. Iorgovan recunoaște că nu dorește să se căsătorească cu ea, iar Simina își exprimă dorința de a fi cu Iorgovan. Neacșu, tatăl ei, este nedumerit cu privire la viitorul lor.

Capitolul VII. Neacșu îi reproșează lui Iorgovan că este indecis. Simina își exprimă satisfacția de a fi o servitoare și își protejează sentimentele de ochii lumii.

Capitolul VIII. Popa Furtună îl sfătuiește pe Busuioc să lase lucrurile să se rezolve singure. Busuioc nu este de acord și îi cere lui Iorgovan să se căsătorească cu Simina, dar ea amână decizia.

Capitolul IX. Pupăză, un angajat al lui Busuioc, moare într-un accident tragic. Oamenii cred că sufletul lui va rătăci nealinat printre cunoscuți.

Capitolul X. Popa Furtună angajează oameni pentru a lucra în curtea lui Busuioc, inclusiv pe Simina, ceea ce îl înfurie pe Iorgovan.

Într-o discuție tensionată, Iorgovan se poartă brutal cu Simina, ceea ce o dezgustă.

Capitolul XI. Simina merge la birtul satului cu Șofron pentru a-l confrunta pe Iorgovan. Ea acceptă să petreacă cu Iorgovan pentru a evita un scandal.

Capitolul XII. Neacșu pleacă la Socodor, lăsând-o pe Simina să se bazeze pe Șofron. Simina se gândește la Iorgovan și la cuvintele tatălui ei.

Capitolul XIII. Popa Furtună vine la Curtici pentru a-i spune lui Busuioc despre moartea lui Neacșu. Busuioc îl încredințează pe Furtună cu grijirea lui Simina.

Nimeni nu îndrăznește să o informeze pe Simina despre moartea tatălui ei.

Capitolul XIV. Simina rămâne la Socodor să aibă grijă de mormântul lui Neacșu. Simina își amintește cuvintele tatălui ei.

Capitolul XV. Busuioc cere ca Simina să fie nevasta lui Iorgovan, dar ea amână decizia. Busuioc este surprins de răspunsul ei.

Capitolul XVI. Șofron și Iorgovan discută despre relația lor cu Simina. Iorgovan recunoaște că nu vrea să se căsătorească cu ea, iar Simina îl iubește pe Iorgovan.

Capitolul XVII. Busuioc acceptă ca Șofron să se căsătorească cu Simina pentru a opri căsătoria lor.

Restituirea banilor către Busuioc întârzie la cererea oamenilor din sat.

Capitolul XVIII. Simina și Șofron își dau seama că sunt îndrăgostiți unul de altul. Simina merge la Iorgovan și îi mărturisește că îl iubește.

Capitolul XIX. Busuioc simte o combinație paradoxală de satisfacție și furie atunci când află că Simina s-a mutat în casa lui Martin.

Iorgovan merge la Arad pentru a bea și se află într-o stare deprimată.

Capitolul XX. Popa Furtună crede că este mai bine că căsătoria nu se va întâmpla. Simina merge la Șofron și îi spune că îl iubește și îi este teamă pentru viața lui Iorgovan. Apoi se întoarce la Iorgovan, care este grav rănit.

Capitolul XXI. Simina și Șofron se confruntă cu faptul că sunt legați unul de celălalt. Iorgovan își ia viața prin ardere.

Capitolul XXII. Simina crede că Iorgovan și-a provocat singur moartea. Ea se întoarce la Șofron și îi mărturisește că îl iubește.


error: