Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte – rezumat

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” este un basm cules de Petre Ispirescu, reprezentând o explorare profundă a dorinței umane de nemurire și tinerețe veșnică.

Povestea începe cu un împărat și o împărăteasă care nu pot avea copii. Ei se consultă cu un vraci, care le oferă un leac pentru a avea un copil, dar le avertizează că fiul lor va căuta tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.

Împărăteasa rămâne însărcinată și, înainte de nașterea copilului, acesta plânge în pântece. Împăratul îi promite, în încercarea de a-l liniști, exact ceea ce vraciul le-a avertizat: tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.

Când Făt-Frumos atinge vârsta de 15 ani, își amintește de promisiunea făcută de tatăl său și îi cere să îi îndeplinească dorința. Realizând imposibilitatea acestei cereri, împăratul este devastat.

Făt-Frumos decide să plece în căutarea răspunsului, având drept companion un cal magic, pe care îl îngrijește timp de șase săptămâni pentru a-l face puternic.

În călătoria sa, Făt-Frumos trece prin diferite încercări, inclusiv confruntări cu ființe mitice precum Gheonoaia și Scorpie, ambele prezentându-se ca adversari inițiali, dar fiind învinse de curajul și abilitatea lui Făt-Frumos.

După fiecare confruntare, el este primit ca oaspete și repede face pace cu adversarii săi.

În cele din urmă, el ajunge într-un loc magic, unde întâlnește trei zâne. Cea mai mică dintre zâne îl primește și îi dezvăluie secretul tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte.

Cei doi se îndrăgostesc și Făt-Frumos decide să rămână alături de ea. Cu toate acestea, i se interzice să intre într-o anumită zonă, Valea Plângerii.

Trec ani de zile și, într-o zi, mânat de curiozitate, Făt-Frumos ajunge în Valea Plângerii, unde este copleșit de nostalgia locurilor natale și dorința de a-și revedea familia. În ciuda rugăminților zânei sale, el decide să se întoarcă acasă.

La întoarcere, descoperă că lumea s-a schimbat radical: locurile sale natale sunt acum ruine, iar oamenii pe care îi cunoștea nu mai sunt. Înțelegând că timpul a trecut diferit pentru el, Făt-Frumos își realizează eroarea.

Calul său magic îi oferă o ultimă șansă de a se întoarce la zână, dar el refuză, acceptând inevitabilitatea condiției umane.

În cele din urmă, Făt-Frumos găsește propria sa moarte și, înconjurat de regret și melancolie, se transformă în pământ, subliniind inevitabilitatea destinului uman și efemeritatea vieții.


Categorii:
error: