Ursul păcălit de vulpe – rezumat

Rezumat „Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă.

Povestirea „Ursul păcălit de vulpe” este o aventură palpitantă, plină de învățăminte, ce prezintă întâmplările hazlii prin care trece un urs naiv, pus în situații dificile de o vulpe sireată.

Scena se deschide cu o vulpe isteață, care, după o noapte întreagă de căutări nereușite pentru mâncare, se găsește epuizată și flămândă la marginea unui drum.

În zare, vulpea observă un om ce se îndrepta către ea cu un car încărcat cu pește. Ideea ingenioasă îi vine imediat: se preface moartă, sperând să prindă câteva din delicatesele acvatice din carul omului.

Omul, observând vulpea ce zăcea nemișcată pe drum, își imaginează că blana acesteia ar fi o adăugire splendidă la garderoba soției sale, așa că o ridică și o aruncă în car, peste peștii săi.

Vulpea, găsindu-se acum în proximitatea prăzii mult dorite, începe să arunce peștii unul câte unul din car, apoi se dă jos și începe să se delecteze cu masa copioasă.

Peisajul acesta idilic este întrerupt de apariția ursului, care, atras de mirosul peștelui, își dorește și el o parte din pradă.

Însă vulpea, neavând intenția de a împărți din prada sa, îi sugerează ursului o metodă inventivă de a prinde pești: să meargă la lac, să-și introducă coada în apă, iar dimineața, când peștii vor fi mușcat de ea, să tragă tare și să-și umple pântecele cu pește proaspăt.

Ursul, naiv și entuziasmat, se îndreaptă grăbit către lac și își urmează cu exactitate instrucțiunile primite.

Însă, pe măsură ce noaptea aduce cu ea temperaturi glaciare, suprafața lacului îngheață, prinzându-i ursului coada în gheață.

Dimineața, ursul trage cu toată puterea, dar tot ce reușește să obțină este o durere sfâșietoare și pierderea cozii sale.

Mâhnit și furios, ursul pleacă în căutarea vulpii, hotărât să se răzbune pentru trucul ei malițios.

Vulpea, observându-l pe urs apropiindu-se, se refugiază într-o scorbură a unui copac și începe să râdă de neșansa ursului.

Ursul încearcă zadarnic să o prindă, dar vulpea, cu viclenia ei caracteristică, îi evită cu ușurință toate încercările.

Astfel, povestea se încheie cu imaginea ursului păcălit, ce a căzut victimă ingeniozității vulpii, lăsându-l pe urs nu doar fără pradă, dar și fără coadă.

Este o aventură amuzantă și plină de înțelesuri, care îi îndeamnă pe tinerii cititori să reflecteze asupra importanței înțelepciunii și a precauției în fața ispitelor și a sfaturilor nechibzuite.


Categorii:
error: