lica samadaul

Caracterizare Lică Sămădăul

Caracterizare directă

Lică Sămădăul este prezentat explicit în romanul Moara cu noroc de Ion Slavici ca un om „de treizeci și șase de ani, înalt, uscățiv și supt la față, cu mustața lungă, cu ochii mici și verzi și cu sprâncenele dese și împreunate la mijloc”.

Aceste detalii fizice sunt completate de observații ale altor personaje, cum ar fi Ana, care îl descrie ca fiind „un om rău și primejdios”, ceea ce nu doar completează portretul fizic, dar aduce și o dimensiune morală, sugerând că aspectul său fizic reflectă și trăsături de caracter.

Acest mod de prezentare directă contribuie semnificativ la crearea unei imagini negative despre personaj, etichetându-l ca adversar și ca figură dominantă în cadrul narativ.

Caracterizare indirectă

Caracterizarea indirectă a lui Lică Sămădăul se manifestă prin acțiunile sale, relațiile cu ceilalți și limbajul pe care îl folosește. El este descris ca fiind un sămădău, adică un individ care a profitat de pe urma noii ordini sociale pentru a se îmbogăți și a deveni influent.

El este caracterizat indirect prin vestimentația sa, care indică bogăție și statut social: „Lică era porcar, însă dintre cei ce poartă cămașă subțire și albă cu floricele, pieptar cu bumbi de argint și bici de carmajin, cu codoriștea de os împodobit cu flori tăiate și cu ghintulețe de aur”.

Aceste detalii nu doar că subliniază statutul său, dar sugerează și o discrepanță între rolul său tradițional în societate și modul în care își prezintă public imaginea.

Mai mult, limbajul său și acțiunile descriu un om care trăiește după propriile reguli, exprimând o plăcere în violență și manipulare: „Acum sângele e un fel de boală, care m-apucă din când în când…tu nu știi ce grozavă e plăcerea de a-l lovi pe omul care te supără, de a-l lovi tare, ca să-l sfărâmi…”.

Aceasta demonstrează că este un personaj impulsiv, care se bucură de puterea sa asupra altora, revelându-i astfel caracterul său primejdios și imoral.

Portret fizic

Lică Sămădăul este descris ca fiind un bărbat în vârstă de treizeci și șase de ani, cu o înfățișare distinctă și impunătoare.

Lică Sămădăul
Lică Sămădăul în adaptarea cinematografica a romanului Moara cu noroc din 19551

Este înalt, uscățiv, și supt la față, cu mustața lungă, ceea ce îi conferă un aer sever și poate chiar intimidant. Detaliile despre ochii săi mici și verzi și sprâncenele dese, împreunate la mijloc, întăresc această imagine a unui personaj care poate părea amenințător.

Acest portret fizic nu este doar o simplă descriere, ci servește la întărirea percepției că este un om de temut, aspectele sale fizice corelându-se cu natura sa morală, sugerând o personalitate dură și nemiloasă.

Portret moral

Morala lui Lică este reflectată în mod clar prin descrierile narative și în interacțiunile sale cu ceilalți personaje. El este descris ca fiind aspru și neîndurat, o persoană care știe toate înfundăturile și cunoaște pe toți oamenii, atât pe cei buni, cât și pe cei răi.

Această capacitate de a naviga complexitatea socială îl face nu doar temut, ci și respectat sau chiar ocolit de cei din jur.

Caracterul său este, de asemenea, ilustrat prin lipsa de prieteni adevărați și preferința pentru asocierea cu tovarăși de afaceri, subliniind un pragmatism aspru și o viziune cinică asupra relațiilor umane. „Pe om nu-l stăpânești decât cu păcatele lui” este un citat semnificativ care dezvăluie abordarea lui Lică față de putere și manipulare, considerând că exploatarea slăbiciunilor umane este o cale eficientă de a controla pe ceilalți.

Prin toate acestea, portretul său moral este unul al unui individ care își însușește rolul de antagonist, trăind conform unui cod personal de etică discutabilă și folosindu-și influența și resursele pentru a-și atinge scopurile, fără a ține cont de consecințele morale ale acțiunilor sale.

Citește și: Moara cu noroc comentariu / Moara cu noroc eseu

Toate personajele din Moara cu noroc

  1. https://www.cinemagia.ro/filme/la-moara-cu-noroc-2289/ ↩︎

Comments

3 răspunsuri la „Caracterizare Lică Sămădăul”

  1. […] atât în plan interior, cât și exterior, prin relațiile lui Ghiță cu familia sa și cu Lică Sămădăul, personajul negativ care îl corupe […]

  2. […] – debutează odată cu sosirea lui Lică Sămădău, care tulbură armonia […]

  3. […] este atras într-un vârtej periculos de îmbogățire rapidă de către Lică Sămădăul, un personaj malefic, un fel de simbol al răului, temut de toți. Lică, dorind să-l transforme […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: