Doi feți cu stea în frunte – rezumat

Povestea Doi feți cu stea în frunte a fost scrisă de Ioan Slavici, unul dintre cei mai importanți scriitori români.

El a avut ca sursă de inspirație basmul popular românesc și a publicat povestea pentru prima dată în revista Convorbiri, în anul 1874.

Povestea începe cu un împărat care se căsătorește cu Lăptița, cea mai mică și mai frumoasă dintre cele trei fete ale unui păcurar.

Lăptița îi promisese că îi va naște doi feți cu stea în frunte, spre deosebire de surorile ei, care îi promiteau alte daruri mai puțin prețioase.

După nuntă, împăratul pleacă la război, lăsând-o pe Lăptița în grija mamei sale vitrege. Aceasta o urăște pe Lăptița și vrea să o înlocuiască cu fiica ei.

În absența împăratului, Lăptița naște doi băieți frumoși, cu părul de aur și cu stele pe frunte. Mama vitregă îi ucide și îi îngroapă în grădină, punând în locul lor doi căței.

Când se întoarce împăratul, el este înștiințat de această minciună și o pedepsește pe Lăptița, trimițând-o la muncile cele mai grele.

Mama vitregă cere apoi fratelui ei să declare război împotriva împărției, pentru a-l ține departe pe împărat de soția lui.

Din mormântul copiilor cresc doi plopi falnici, care vorbesc între ei noaptea.

Mama vitregă vrea să-i taie, dar împăratul nu-i dă voie. Ea reușește totuși să-l convingă să le facă două paturi din lemnul lor, una pentru el și una pentru ea.

Paturile continuă să vorbească între ele noaptea, dezvăluind adevărul despre copii. Mama vitregă pune să se facă alte două paturi noi și să se ardă cele vechi.

Din foc ies două scântei care zboară și cad în râu. Ele se transformă în doi pești de aur, care sunt prinși de niște pescari.

Peștii le cer pescarilor să-i lase să se scalde în roua dimineții și apoi să-i usuce la soare. Pescarii fac așa și peștii devin din nou doi băieți frumoși, care cresc repede ca niște flori.

Băieții se duc la palatul tatălui lor, purtând niște căciuli din piele de miel care le ascund stelele.

Ei intră cu forța și își spun povestea în fața împaratului, care nu-i recunoaște.

Când le dă jos căciulile, el vede stelele lor și își dă seama că sunt fiii lui.

El își ia înapoi soția și o iartă pentru tot ce a suferit. Mama vitregã este pedepsitã pentru crimele ei și este aruncată în foc.

Povestea se terminã cu fericirea familiei regale, care trãiește în pace și prosperitate.


error: