Păcală în satul lui – rezumat

Păcală în satul lui” este un basm scris de Ioan Slavici care relatează aventurile lui Păcală, un personaj comic și isteț din folclorul românesc.

Păcală în satul lui rezumat

Rezumat „Păcala în satului lui” – de Ioan Slavici

Păcală, după multă vreme de umblat din sat în sat, se întoarce în satul natal unde decide să-și reînnoiască casa, care era pe punctul de a se prăbuși.

Își cumpără o vițică pe care o îngrijește cu mare atenție, dar vecinii, supărați din cauza distrugerilor cauzate de vițică, o ucid și îi dau lui Păcală doar pielea.

Păcală pleacă din sat cu pielea și după mai multe peripeții reușește să o vândă unui om cu un suflet bun.

Cu banii câștigați, Păcală își reface casa, transformând-o în cea mai frumoasă și mai mare casă din sat​​.

Într-o altă parte a povestii, Păcală găsește o gospodărie ospitalieră și o masă îmbelșugată, și decide să se bucure de ospitalitatea gazdelor sale.

În lipsa bărbatului casei, Păcală savurează mâncarea pregătită pentru vornicul satului.

Cu toate acestea, când bărbatul se întoarce acasă și îl găsește pe Păcală în mijlocul ospățului, furia lui izbucnește. Păcală încearcă să se scuze și să explice situația.

În cele din urmă, bărbatul se calmează și îl acceptă pe Păcală, iar toți trei împart mâncarea pregătită​.

Povestea mai relatează o scenă în care sătenii încearcă să găsească fundul Dunării cu o prăjină lungă, iar un jelepar de vite care trecea pe acolo găsește un sac cu Păcală și se miră de această descoperire neobișnuită​​.

Povestea „Păcală în satul lui” este plină de umor și întâmplări neașteptate, ilustrând ingeniozitatea și spiritul jovial al personajului principal, Păcală.


Categorii:
error: