Caracterizare Ștefan Gheorghidiu

Caracterizare Ștefan Gheorghidiu din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” – de Camil Petrescu

Autor și Operă

Camil Petrescu, un proeminent scriitor român, este autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.

camil-petrescu poza
Camil Petrescu – poză alb negru

Romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este o capodoperă a literaturii române moderne, încadrându-se în curentul modernist.

Aceasta abordează teme precum iubirea, trădarea, războiul și introspecția.

Numele, Locul și Rolul Personajului

Ștefan Gheorghidiu este personajul principal din romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război scrisă de Camil Petrescu.

Alte personaje importante din roman sunt:

Subiectul Operei

În operă, Ștefan Gheorghidiu întruchipează tiparul intelectualului inadaptat, însetat de ideal, care trăiește două experiențe fundamentale, iubirea și războiul, are rol de narator-personaj, întreaga operă fiind scrisă la persoana I.

Modalități de caracterizare

stefan gheorghidiu

Personajul Ștefan Gheorghidiu’ este caracterizat prin caracterizare directă cât și caracterizare indirectă, introspecție, monolog interior, etc.

Caracterizarea directă se face prin autocaracterizare „Treceam printre studenții bine. Eram înalt și elegant.”, de către alte personaje, unchiul Nae, care îl consideră un inadaptat „ n-ai spirit practic…cu Kant ăla al dumitale și cu Schopenhauer nu faci în afaceri nici o brânză”, de Ela „Ești de o sensibilitate excesivă”, etc.

Caracterizarea indirectă reiese din gândurile, gesturile, acțiunile și simțirile acestuia, toate acestea fiind supuse analizei psihologice (introspecția, monologul interior, memorie involuntară), tehnici folosite de narator pentru a contura trăsăturile personajului.

De exemplu:

  • are demnitate – apără onoarea tatălui său
  • este posesiv și gelos – scena de la Odobești
  • este manipulat ușor de unchiul Nae – îl atrage în afacerea cu armament, etc.

Statutul lui Ștefan Gheorghidiu

Statutul social

Ca statut social, Ștefan Gheorghidiu, este un student la filosofie, având o avere modestă.

Se căsătorește cu cea mai frumoasă și populară fată din universitate pe nume Ela, studentă la Litere, iar după un timp primește o moștenire de la unchiul său bogat, astfel își schimbă statutul social reușind să pătrundă în cercurile aristocrate.

În timpul primului război mondial se înrolează în armată, devine subofițer și decide mai apoi să divorțeze de Ela.

Statutul moral

Din punct de vedere al statutului moral, Ștefan Gheorghidiu, este un intelectual cu valori morale înalte, care nu acceptă compromisul, inadaptarea sa reieșind din refuzul său de a accepta minciuna și ipocrizia lumii mondene.

Pe de altă parte este un tip orgolios,sensibil, lucid dar și foarte gelos „Viața mea a devenit o tortură continuă. „Știam că nu mai pot trăi fără ea…” Îmi petreceam timpul spionându-i prieteniile, urmărind-o, făcând probleme de neînchipuit…”.

Statutul psihologic

În ceea ce privește statutul psihologic, Ștefan Gheorghidiu, este un tânăr inteligent măcinat de incertitudini și multe îndoieli, neputând să se încadreze în lumea aristocrată din capitală, fiind frământat de un puternic conflict interior, deoarece toate idealurile îi erau contrazise de realitate, analizând profund orice aspect al vieții sale „Niciodată nu m-am simțit mai descheiat de mine însumi, mai nenorocit”.

Statutul fizic

Ca statut fizic, personajul Ștefan Gheorghidiu este un tânăr „ înalt și elegant”, „Începusem totuși să fiu măgulit de admirația pe care o avea mai toată lumea pentru mine…”, „Lipsit de orice talent, în lumea asta muritoare, fără să cred în Dumnezeu, nu m-aş fi putut realiza – şi am încercat-o – decât într-o dragoste absolută”.

Relația cu Alte Personaje

Ștefan Gheorghidiu are o relație complexă și tensionată cu Ela, soția sa.

Această relație, marcată de iubire, orgoliu și neînțelegeri, constituie nucleul emoțional al romanului.

Interacțiunile lui cu alte personaje, inclusiv cu membrii familiei sale și colegii de pe front, evidențiază neîncrederea și distanțarea sa față de normele sociale și valorile acceptate.

Aprofundează: Relația dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela

Atitudinea Naratorului

Naratorul, care este totodată personajul principal, adoptă un ton introspectiv și analitic.

El nu se ferește de a-și expune vulnerabilitățile și conflictele interioare, oferind astfel cititorului o perspectivă sinceră asupra realităților interne și externe.

Citește și: Perspectiva narativă

Simbolul și Tipul Reprezentat

Ștefan Gheorghidiu reprezintă tipul intelectualului inadaptat, un simbol al omului modern care se confruntă cu crizele existențiale și moralității ambigue.

Ela, pe de altă parte, simbolizează idealul feminin și schimbările sociale din epoca respectivă, dar și realitatea crudă a deziluziei și trădării.

Specificul Personajului

Ștefan Gheorghidiu se distinge prin luciditatea și capacitatea sa de autoanaliză.

El trăiește cu o intensitate rar întâlnită toate experiențele, fie că sunt legate de iubire, război sau interacțiunea cu societatea.

Această trăsătură îl face un personaj memorabil și complex.

În concluzie, personajul Ștefan Gheorghidiu este un personaj complex, tipul intelectualului inadecvat pentru societatea mondenă din vremea sa, acesta fiind o persoană cu valori morale înalte, însetat de absolut.

error: