Modul gerunziu, fiind un mod lingvistic nepersonal și nepredicativ, este utilizat pentru a exprima împrejurarea în care are loc o acțiune sau modul în care se desfășoară aceasta.

Formarea gerunziului presupune adăugarea sufixului „-ând” sau „-ind” la rădăcina verbului de bază.

De exemplu, din verbele „a cânta,” „a mânca,” „a ieși,” și „a croi” se formează gerunziul „cântând,” „mâncând,” „ieșind,” și „croind.”

Definiția și caracteristici generale ale modului gerunziu

Definiție: Modul gerunziu este un mod nepersonal care are ca principală funcție exprimarea împrejurării sau modului în care se desfășoară o acțiune.

Formarea gerunziului: Acesta se formează prin adăugarea sufixului „-ând” sau „-ind” la rădăcina verbului.

Exemple de utilizare ale gerunziului

Expresie a împrejurării: „Mergând pe drum m-am întâlnit cu un coleg.” (gerunziul exprimă împrejurarea în care se desfășoară acțiunea)

Expresie a modului de desfășurare a acțiunii: „Tot drumul am călătorit dormind.” (gerunziul exprimă cum se desfășoară acțiunea)

Forma gerunziului în contextul pronumelor neaccentuate

Formă cu vocala „u” la sfârșit: Atunci când gerunziul este folosit împreună cu o formă neaccentuată de pronume, verbele la gerunziu primesc vocala „u” la sfârșit.

Excepția este rostirea împreună cu pronumele „o,” care nu implică adăugarea lui „u” la gerunziu.

De exemplu: „văzându-l,” „vânzându-mi-l,” „aducându-și,” dar „văzând-o,” „vânzând-o,” „aducând-o.”

Nepersonalitatea gerunziului

Caracteristica principală: Gerunziul, fiind un mod nepersonal, nu poate avea funcția sintactică de predicat verbal în propoziții.

Valoarea gramaticală a gerunziului

Atunci când determină un substantiv: Gerunziul poate avea o valoare adjectivală și se acordă în gen, număr și caz cu substantivul pe care îl determină.

În acest context, funcționează ca un atribut adjectival.

De exemplu: „Şi-a dus mâna tremurândă la buzunar,” „În urma incendiului au rămas case fumegânde.”

Funcțiile sintactice ale gerunziului în propoziție

Atribut verbal: Gerunziul poate să funcționeze ca un atribut verbal, indicând modul în care se desfășoară o acțiune.

Atribut adjectival: Atunci când determină un substantiv, gerunziul are rolul de atribut adjectival, exprimând o caracteristică a substantivului.

Complement circumstanțial de mod: Gerunziul poate să acționeze ca un complement circumstanțial de mod, detaliind modul în care se desfășoară acțiunea principală.

Complement circumstanțial de timp și de cauză: Gerunziul poate fi utilizat ca un complement circumstanțial de timp sau de cauză, indicând momentul sau motivul desfășurării acțiunii.

Concluzie

În concluzie, modul gerunziu este un aspect esențial al limbajului verbal, cu multiple funcții sintactice și valori gramaticale, folosit pentru a detalia împrejurările și modul în care se desfășoară acțiunea unei verbe într-o propoziție.


Comments

Un răspuns la „Modul gerunziu”

  1. […] (indicativ, conjunctiv, condițional-optativ, imperativ) și nepersonale (infinitiv, participiu, gerunziu, […]

error: